Inspirace od 100letých podnikatelských rodin s Dennisem T. Jaffe

natočil Josef Podlipný

V této epizodě se Vladimír Fichtner a Josef Podlipný věnují připravované návštěvě renomovaného amerického experta na rodinné bohatství.

Dennis T. Jaffe má více než 40 let zkušeností s poradenstvím pro stovky úspěšných rodin a dynastií po celém světě.

Své poznatky sepsal mimo jiné do knihy Vypůjčeno od vašich vnoučat (Borrowed from Your Grandchildren: The Evolution of 100-Year Family Enterprises).

Do Prahy Dennis přijede v říjnu 2024 a osobně povede workshopy zaměřené na dlouhodobou správu bohatství a udržení stability v rodinných vztazích.

Workshopy budou zaměřeny na dvě různé skupiny rodin – první den pro rodiny, které již nevlastní rodinnou firmu nebo ji neplánují dále rozvíjet, a druhý den pro rodiny, které si chtějí firmu udržet a předat ji dalším generacím.

Dennis věří, že účast a zapojení více generací může vést k hlubšímu porozumění a posílení rodinných vztahů, což je klíčové pro dlouhodobé zachování rodinného majetku.

Mezi témata, která budou rodiny Vladimíra, Josefa a dalších rentiérů diskutovat, patří zapojení dětí, nástupnictví, mezigenerační komunikace, role rodinných členů při správě majetku nebo filantropii.

Vladimír a Josef pak v této epizodě popisují, jak budou workshopy probíhat, jaký typ rodin se účastní a co mohou účastníci očekávat. Diskutují také o konkrétních příkladech a výzvách, kterým čelí české (i slovenské) rodiny při správě a předávání rodinného majetku.

Pokud vás zajímá, jak úspěšně předat rodinné bohatství a zajistit jeho udržení po generace, více informací o workshopech najdete na adrese www.mezi-rentiery.cz/dennis.

 

 

Textový přepis

Josef Podlipný

Dobrý den, dámy a pánové, vážení posluchači, mé jméno je Josef Podlipný a opět vás vítám u podcastu Mezi Rentiéry.

 

Vladimír Fichtner

Dobrý den, mé jméno je Vladimír Fichtner a těším se na další povídání.

 

Josef Podlipný

Obsah dneska bude, věřím, pro vás velmi zajímavý, protože bude o návštěvě Dennise Jaffe, Američana, který za námi v říjnu přiletí do ČR. Je to expert na slovo vzatý, který má více než čtyřicetiletou zkušenost s poradenstvím. A hlavně se potkal s více než stovkou velmi úspěšných rodin, dynastií, kterým se daří zachovat nejenom stabilitu a růst jejich rodinných bohatství, ale i dobré klima v jejich rozšiřujících se rodinách.

Vláďo, pokud si dobře vzpomínám, ty jsi byl první, kdo objevil Denise díky jeho knize. Od tebe vzešel nápad pozvat Dennise do ČR.

Jak bylo složité Dennise k nám nalákat?

 

Vladimír Fichtner

To je zajímavá otázka.

Nějakou energii to vzalo, ale když jsem se o Dennisovi zmínil před Erikou Matwij, naší rodinou koučkou, ona řekla „Jo, Dennise jsem měla na svém prvním kongresu.“

Já jsem říkal „Aha, a mohla bys nás představit?“

A Erika odpověděla, že jasně, to není problém, zařídí to.

Ve skutečnosti to díky Erice nebylo složité. Dokonce jsme se vešli i do Dennisova kalendáře, který je jinak docela vybookovaný. Má něco na Středním východě, něco v Londýně a my budeme mezi tím. Letí přes nás, tak říkal, že se zastaví – Prahu má rád. To bylo docela příjemné.

 

Josef Podlipný

Naši slovenští bratři už měli tu čest se s Dennisem setkat v minulosti, a teď máme my tu čest pozvat další úspěšné české rodiny, které ještě tu možnost neměly. Je to tak?

 

Vladimír Fichtner

Ano, na Slovensku už Dennis pro Eriku a pro její klienty na kongresu vystupoval. Ale protože na ten kongres jezdí i Češi, určitě ho i někteří Češi už viděli. Stejně tak na naši akci může přijet někdo ze Slovenska. Také se o tom bavíme i s Erikou.

Já to beru, že jsme pořád velmi blízko k sobě a může to být moc příjemné i díky tomu, že tam třeba budou rodiny, které budou mít zkušenosti ze dvou různých prostředí. Ale co bych chtěl říct je, že my jsme nechtěli Dennise na hodinové vystoupení na kongresu. My jsme s ním chtěli jít do velkého detailu.

Takže ho máme v Praze na 3 dny. Z toho 2 dny workshopů s našimi klienty a jeden den pro nás jako firmu, abychom od něj načerpali co nejvíce a naučili se spoustu věcí od člověka, který sám hodně ví a bavil se s hodně rodinami, které rodinné bohatství dokázaly udržet.

Přestože statistika říká, že 90 % rodin přijde o své rodinné bohatství ve třetí generaci a 70 % dokonce už v generaci druhé.

 

Josef Podlipný

Vláďo, děkuji za tyto informace. Jistě si mnoho z vás teď asi klade otázku „Je to pro mě? Mohlo by mě to zajímat?“

 

Vladimír Fichtner

My jsme program s Dennisem ladili celé léto v několika krocích. A pořád jsme ho upřesňovali. Když si člověk přečte Dennisovu knížku Borrowed from Your Grandchildren, zjistí, že on ji napsal poté, co skončil jako profesor v Kalifornii, kde přes 30 let tohle téma vyučoval. Dostal nápad, že ho zajímá ještě víc proniknout do tajemství úspěšných rodin, které přežily třetí generaci a existují už více jak sto let. Pátral po tom, proč to tak je, aby mohl nasdílet nějaký návod, který může inspirovat. V knize píše o tom, co mu řekli zástupci třetí, čtvrté nebo páté generace.

My jsme se ale s Dennisem bavili o tom, že pro nás je kritické vědět, co poradit první a druhé generaci. Ne třetí, čtvrté, páté.

To už je pro nás relativně daleko. Ano, naše rodiny se toho dočkají, ale většina lidí to bohatství prožívá v první generaci.

Samozřejmě tvoje rodina je výjimkou. Ty už jsi zástupce čtvrté generace, ale pro většinu z nás je ta nejistota. Co máme tedy dělat abychom to úplně nezkazili? Abychom nezkazili děti penězi. Protože to je téma, které se hodně probírá. Dennis nám poradil dvě věci.

Jednak, aby setkání zůstalo relativně intimní, aby tam nebylo rodin 40 nebo 50, ale 5, 7, možná 10.

A pokud možno, aby bylo co nejvíce dvougenerační. To znamená, aby tam byli zástupci generace, která bohatství vytvořila, ale i zástupci následující generace.

Z jeho pohledu je oživení tím dvougeneračním pohledem jednou z nejzajímavějších věcí, ke které může na workshopu dojít. Právě mezigenerační vztahy jsou jedním z důležitých faktorů toho, aby bohatství mohlo trvat a mohlo i v rodině fungovat dlouhodobě.

A teď nemám na mysli bohatství rodinné jenom materiálního typu, ale samozřejmě i toho vztahového. Prostě aby rodina fungovala, byla v klidu, v pohodě, bez křečí, bez závisti. To se může zdát na první pohled jednoduché, ale není to vůbec triviální záležitost.

Já osobně považuji za nesmírně zajímavé, že tam budeš ty se svojí rodinou, který tyhle věci řeší 10, 15 let, možná déle.

 

Josef Podlipný

Od roku 1995 intenzivně. Ale před tím už jsme se o tom museli zamýšlet, protože tam byl rostoucí majetek, který jsme získali.

 

Vladimír Fichtner

To je skvělé.

Bude tam naše rodina – my něco řešíme čtvrtým, pátým rokem, možná.

Bude tam rodina, kde už nová generace ví, že od rodičů dostane významnou sumu peněz, aby se o ni starali. Už nějakou dobu probírají, proč to tak je, jak k tomu mají přistupovat atd.

Samozřejmě tam budou i lidé, kteří jsou třeba na začátku diskuze a teprve teď řekli dětem, že mají nějaké rodinné bohatství a budou poprvé vnímat, co se třeba můžou naučit od Dennise nebo od někoho dalšího.

Přijde mi, že nejzajímavější bude, že to bude relativně intimní záležitost pro pár rodin, která nám umožní ptát se na věci, které nás opravdu zajímají – v tuto chvíli a teď.

Tím, kdo bude odpovídat a sdílet svoje zkušenosti, nebude nutně jenom Dennis, který má největší zkušenosti, ale i další lidé v sále. Na to se moc a moc těším.

 

Josef Podlipný

Vláďo, určitě souhlasím. Vraťme se ještě k tomu, že je to workshop, který se bude konat ve dvou dnech.

Konkrétně 14. a 15. října.

My se potkáme s různými rodinami, nikoli po dobu dvou dní diskuzí, ale postupně. V jednom a pak v druhém dni, různé typy rodin a každý to má jinak.

Jaké typy rodin to jsou?

 

Vladimír Fichtner

První den, 14. října, bude určen pro lidi, kteří nemají rodinnou firmu anebo neplánují, že by ji drželi. Prodali anebo jsou v procesu prodeje a vědí, že prostě není jejich cíl mít rodinnou firmu. Druhý den je naopak pro ty, kteří mají, a plánují v tuto chvíli mít rodinnou firmu dlouhodobě.

Protože každá ta skupina rodin má trošku jiné preference, starosti a témata, která potřebuje řešit. Některá jsou společná, samozřejmě. Možná 50 % témat bude společných.

Ale jak najít nový management do své rodinné firmy místo toho, abych to musel dělat já, prostě tu první skupinu nezajímá.

V tomto budou ty dva dny workshopu jedinečné a unikátní, a jsou určené jeden den pro jednu skupinu, druhý den pro druhou skupinu.

 

Josef Podlipný

My jsme se už před natáčením tohoto podcastu dohodli, že Vláďa krátce přiblíží první den a já ten druhý. Můžeš nasdílet ještě nějaký detail k tomu prvnímu dni tak, aby si to posluchači dokázali lépe představit? Jaký tam bude zážitek?

 

Vladimír Fichtner

Prvního dne se zúčastníme s naší rodinou, protože máme rodinnou firmu. Nepočítáme, že by se v ní aktivně účastnily děti ve svém dennodenním životě. Ano, jako akcionáři, ale spíš pasivnější.

Takže vlastně nemáme firmu, která nás spojuje. Když jsme s Radkou budovali firmu, byli jsme v ní od rána do večera a děti to viděly. Pro někoho z nich to byla motivace a pro někoho z nich to bylo naopak – nechce podnikat. Nestojí mu to za to, když vidí, jak to fungovalo a jak to bylo náročné.

Pro nás to je lekce, jak na to, jakým způsobem. Už si docela hodně povídáme s rodinou a s dětmi. Otvíráme spoustu témat a máme rodinného kouče.

Ale víme, že toho ještě spoustu nevíme a nechceme dělat chyby, kterým se můžeme vyhnout.

Jeden z našich klientů, který míří na workshop, říká:

„Já vlastně nechci, abychom děti zničili majetkem. Nechci, aby měly pocit, že, když jsme něco se ženou dosáhli, tak musí dosáhnout také tak vysoko. To je prostě nesplnitelný cíl. My jsme měli velké štěstí. Jasně, teď díky tomu máme miliardové majetky, ale to se dětem nemusí povést.“

Jak tedy na to, abychom je nezničili tímhle úhlem pohledu nebo tím, že nám se něco povedlo a ony mohou mít pocit, že toho nikdy nemusí dosáhnout?

Další rodina, se kterou jsem o tom osobně mluvil, s kolegyní Šárkou Tothovou, je už v takové fázi, že se začínají zapojovat do správy finančního majetku, do správy investic, děti. Respektive připravují se na to.

Každé dostane významný objem peněz, opravdu významný v řádech stamilionů, které budou spravovat a ke kterému se budou muset nějakým způsobem chovat.

Tahle rodina jde na workshop, protože dochází k přechodu z první generace na druhou. Ne k úplnému. Přechází část majetku. Ale ještě pořád to připravují. Takže jdou pro inspiraci, co udělat, co neudělat a na co si dát pozor.

Vy jdete s rodinou na druhý den, co ty tam čekáš? Respektive vím, že jsi mluvil s některými klienty, kteří se budou účastnit, co vy očekáváte, že si odnesete?

 

Josef Podlipný

My tam jdeme proto, že chceme mít prostor k přemýšlení, a k diskuzím s rodinami, které ještě byznys vlastní. A chtějí ho vlastnit třeba i po dobu života a správy dalších generací. Nám jde o společná témata, ke kterým se přidávají i další rodiny, které se zúčastní druhého dne.

Otec se dvěma dcerami, otec se třemi syny a manželkou a řada dalších, včetně naší rodiny, přemýšlejí, jak efektivně spojit dva odlišné světy. Ale nejenom jednou a navždy, i do budoucna s měnící se dynamikou. Spojovat dva v podstatě odlišné světy – firmu a rodinu.

Že jsou ty světy odlišné si uvědomí každý, kdo firmu vybudoval. Firmy z devadesátek mnohdy vznikaly tvrdým manažerským přístupem a sebeobětováním se. Jak spojit takový svět, který vznikal a existuje, s přístupem, který má být naopak velmi bezpečný, přátelský a povzbuzující pro rodinu?

To je první velmi silná oblast, kterou chceme řešit a proč tam jdeme.

Druhá, která je neméně důležitá a ta se týká i prvního dne: K čemu vlastně jsou ta rodinná bohatství určena? K čemu slouží, co je účelem? Tam se můžeme jedna rodina od druhé a nepochybně i díky Dennisově zkušenosti s více než stovkou světově uznávaných dynastií vzájemně inspirovat.

Poslední, snad důležitou oblastí, a je jich mnoho dalších, je Jak pracovat s rozdílnými rolemi v rodině a jak pomoci k přechodu od patriarchátu k partnerství.

Což je poměrně důležité v okamžiku, kdy chci přizvat s ženou Janičkou své děti a postupem času i děti našich dětí, protože pokud bude patriarchát, tak to samozřejmě bude uzavírat prostor pro diskuse. Bude to klást překážky budoucí správě, neřku-li ochraně rodinného bohatství, které už není malé. A mělo by sloužit nejen naší rodině, ale i světu okolo nás, komunitě a dělat svět lepším.

To jsou důvody, proč jdeme na druhý den.

 

Vladimír Fichtner

Já bych jenom doplnil jednu věc, a to, že všichni lidé, alespoň o kterých já vím, kteří jdou na ten workshop a už jsou přihlášeni, jsou otevřeni tomu něco změnit. Uvědomují si, že často vybudování bohatství stálo na nich – první generaci.

Ale jsou otevřeni k tomu, aby přizvali další generaci, protože pro takové lidi je tento workshop.

Není pro toho, kdo chce říct: „Bude po mém a až umřu, tak si to tady dělejte, jak chcete. Mně to je jedno.“

Zároveň je možná dobře připomenout, že hodně těchto lidí je v našem věku, 55, 56 let. Děti máme 30, 25, 20 let. To je asi moc důležité vědět.

Někde už samozřejmě někdo bude o něco starší, děti už jsou také zapojené do firmy a někdo zase bude mít ještě o něco mladší dítě.

Ale těším se na to. Myslím, že to bude úžasný zážitek. Tím, že jsem měl šanci v průběhu léta s Dennisem ladit program, si myslím, že to bude moc moc fajn.

 

Josef Podlipný

Na závěr bych chtěl říct jednu důležitou informaci.

My už máme oba dny skoro naplněné.

Nicméně, pokud máte ty důležité otázky, na které byste rádi získali odpověď anebo byste ještě chtěli zkusit štěstí, jestli se na vás dostane také. Protože je to jenom pro pár rodin – na každý den mezi 7 až 10 rodinami – jděte na www.fichtner.cz/dennis.

Jestli zadáte jedno n anebo dvě je jedno.

Důležitější je, že se projevíte, že nám pošlete své dotazy anebo přání se zúčastnit některého z těchto dvou workshopů.

 

Pro dnešek se s vámi loučím a přeji hezký den.

 

Vladimír Fichtner

Mějte se krásně, na shledanou.

A už se těším, až si budeme povídat o tom, jaké to na workshopu bylo.

 

O autorovi Josef Podlipný

Ve finančním světě začínal v roce 1991. Zkušenosti nabral mimo jiné v A.T. Kearney, IPB, ČSOB a České spořitelně. Vedle majetku v ČR vybudoval i rozsáhlé nemovitostní portfolio v USA.
Ačkoliv by pracovat nemusel, pomáhá Josef ve Fichtner Wealth Managers jako partner a vedoucí obchodu úspěšným lidem chránit a zhodnocovat rodinné bohatství.
Josef Podlipný je čtvrtá generace správců rodinného bohatství, rozvíjí tradici péče o komunitu i odpovědné řízení majetku, který byl rodinnými předky budován.