Americká inflace nadále klesá, HDP roste. Inflace v ČR i EU mírně roste, HDP spíše stagnuje. EU před průšvihem.

Správa bohatstvíVladimír Fichtner

 

Tento týden mě zaujalo několik dobrých zpráv z USA, ale především zprávy o neustále se zhoršující situaci v Německu. Strategicky nejdůležitější pro mě ale byl dokument Maria Draghiho o výzvách, kterým EU čelí a možném průšvihu, pokud je nezvládne.

Americká inflace nadále klesá, HDP roste

Pro naše portfolia – mírně převážená do akcií, především akcií amerických – přinesl tento týden několik fundamentálně dobrých zpráv.

Americká inflace je pod kontrolou (klesla na 2,5 %) a to znamená, že americká centrální banka FED velmi pravděpodobně zahájí snižování úrokových sazeb. (WSJ)

Zároveň roste americké HDP. Jeho růst za 2. čtvrtletí roku 2024 byl 3,1 %, v porovnání s růstem Eurozóny ve výši 0,2 % nebo Německa -0,1 %. (UK Parliament)

Pro nás jsou tyto zprávy jen dobrým potvrzením toho, že v nastavení portfolií z regionálního pohledu nemáme nic měnit.

Inflace v ČR i EU mírně roste

Česká inflace naopak překvapila lehkým růstem, a jak píší ve svém Rozbřesku Jan Bureš, Jan Čermák a Dominik Rusinko: „Celkově jsou včerejší čísla z pohledu poslední prognózy ČNB pro-inflačním rizikem – nad prognózou je celková i jádrová inflace.“ (Patria)

Pánové očekávají, že by na konci roku mohla být inflace v ČR 3 %. Za sebe musím říci, že mám trochu obavu mimo jiné i z blížícího se volebního roku a z toho, že vláda bude stejně jako ta předchozí „rozdávat“ více, než by měla, a to bude inflační tlaky posilovat.

Ani v EU nelze podle šéfky ECB Lagardeové zatím inflaci považovat za zkrocenou. ECB si myslí, že jádrová inflace může dosáhnout 2,9 %. Přesto ECB snížila sazby o 0,25 % na 3,50 % a trh očekává, že i ČNB bude pokračovat v mírném snižování sazeb ve zbytku roku.

Uvidíme, a jako vždy buďme připraveni na scénář inflace snižující i rostoucí. Mimo jiné tím, že máme v portfoliích proti-inflační dluhopisy. O důvodech píšeme v zářijovém čísle Rentiéra, který dostanete za pár dní.

Negativní zprávy z Evropy

Další zprávy z ČR a Evropy přicházely spíše negativní. V Německu je velkým tématem malý růst (nebo možná i mírný pokles) německé ekonomiky (HN) a zhoršující se situace v automobilce Volkswagen, která bude možná poprvé v historii v Německu zavírat i některé továrny. (HN)

O poměrně špatné perspektivě sektoru automotive v Evropě mluví i Petr Knap z EY v článku pro týdeník Ekonom s názvem Automotive čelí gigantické vlně změn, téměř polovina továren Green Deal nepřežije. Článek je zajímavý, přečtěte si ho. Ale pokud nemáte čas, titulek článku mluví za vše.

Perspektiva automotive sektoru v Evropě není příznivá, a to se může významně projevit dříve nebo později i v ČR.

Draghiho report varuje EU před průšvihem

Osobně mě tento týden nejvíce zaujala zpráva od Maria Draghiho „The future of European competitivenes”. (EU)

Draghi je bývalým prezidentem Evropské centrální banky (od 2011 do 2019) i italským premiérem v letech 2021 a 2022. Už jako centrální bankéř byl Draghi znám tím, že věci pojmenovával jasně a bez vytáček. A v podobném duchu je i report, který vypracoval pro Evropskou komisi.

Jasně pojmenovává problémy, které EU má, i co by bylo vhodné s nimi udělat. Doporučení jsou z mého pohledu dobrá, jen si nedokážu představit, že je budeme schopni implementovat. Pokud se nám změny nepodaří, může nás asi čekat to, co v titulku komentuje Karel Barták: Draghi: Evropa se musí naléhavě probudit, jinak ji čeká agónie.

I Draghiho report podporuje nastavení našich portfolií. A připomíná nám všem, že je dobré strategicky přemýšlet, zda naše majetková expozice vůči české koruně, euru a investicím různého typu v EU není příliš velká.

Prezidentské volby v USA

Šéf našeho analytického týmu, Tomáš Tyl, natočil video k tomu, jak americké prezidenské volby ovlivní trhy. Pokud vás toto téma zajímá a video jste ještě neviděli, můžete se na něj podívat: Donald Trump vs. Kamala Harris – Jak ovlivní volba prezidenta USA akciové trhy

Informace k výkonnosti trhů k 12. 9. 2024

Za poslední týden celý americký trh rostl o 2,5 % v CZK. Americké dividendové akcie rostly o 1,3 % v CZK. Druhý zářijový týden zatím odmazal většinu ztráty z toho prvního.

Od začátku letošního roku (2024) vydělal americký akciový trh 19,8 % a americké dividendové firmy vyrostly o 14,3 %.

Od začátku roku 2018 vydělaly americké akcie velkých firem + 142,3 %, americké dividendové +73,2 % v CZK.

Vývoj trhů od 1. 1. 2018 k 12. 9. 2024 v CZK

Zde najdete odkazy na zmíněné i další články

O autorovi Vladimír Fichtner

Vladimír začínal ve finančním světě začínal již v roce 1991, kdy nastoupil jako šestý člověk k Petru Kellnerovi do PPF. V 1995 se pak přesunul do Pioneer Investments, kde později působil jako generální ředitel. V roce 2003 opustil svět korporátu a založil se svojí ženou Radkou investičně poradenskou firmu, která je dnes Fichtner Wealth Managers. Majoritu ve firmě se ženou prodali v roce 2020 a Vladimír opustil pozici ředitele.
Vladimír je dnes předsedou představenstva Fichtner a.s. a pomáhá manažerskému týmu zavádět u klientů principy family governance nezbytné pro úspěšné mezigenerační předávání majetku nebo efektivní nastavování filantropických projektů s důrazem na samo-financovatelné nadace.

Přihlaste se k odběru newsletteru Správa bohatství

@
 


Obchodování s investičními nástroji je vždy spojeno s rizikem ztráty až celé investované částky a minulé či předpokládané výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Bližší informace o rizicích jsou k dispozici zde.