Trhy se vrátily ke svým vrcholům. Více než pohyby na trzích nás mohou ohrozit vyšší daně. A také nesoulad v rodině. Pozor na to!

Správa bohatstvíVladimír Fichtner

 

Před 14 dny Šárka Tothová psala mimo jiné o poklesech na trzích. K dnešnímu dni jsou ale poklesy již minulostí.

Index S&P500 uzavřel včerejší obchodování na hodnotě 5 570 bodů, přičemž předchozí vrchol jsme registrovali k 16. 7. 2024 na hodnotě 5 667 bodů.

Jsme tedy téměř zpět na historických maximech, a i nadále musíme počítat s tím, že krátkodobě se trhy mohou vydat nahoru i dolů.

Investovat do akciových instrumentů je tedy třeba skutečně dlouhodobě, minimálně na 10 až 15 let, ideálně s naší filozofií Ochrany bohatství, která počítá s různými scénáři budoucnosti.

Zlato je také na vrcholech, ale my jej klientům nedoporučujeme

Na vrcholech je i zlato, resp. jeho nominální hodnota. Na rozdíl od akcií ale zlato není a nikdy nebylo tak dobrým ochráncem hodnoty investice jako např. diverzifikované akciové portfolio. (HN)

V roce 2012 o tom hezky před svými vysokoškolskými studenty mluvil na své přednášce, které jsem měl možnost se zúčastnit, profesor Swint Friday na Univerzitě Texas A&M. V roce 2012 totiž zlato také dosáhlo vrcholu, a studenti se zajímali, zda ho nekoupit. Profesor Friday jim odpověděl: „Když jsem byl mladý jako vy, koupil jsem si zlato v roce 1980. Potom jsem cca 25 let čekal, než se vrátí jeho hodnota v roce 2006 na stejnou nominální cenu. Při započtení inflace trval návrat na stejnou hodnotu zlata až do roku 2011.

Samozřejmě se dají u zlata najít i velmi pozitivní období růstu. Když však vezmu v úvahu i ta období problematická a to, že zlato nenese žádný průběžný výnos, jako třeba dividendu nebo úrok, jde pro nás o velmi nezajímavý investiční nástroj – má totiž vyšší volatilitu než akcie a nižší dlouhodobou výnosnost. (vývoj ceny zlata za 100 let – MacroTrends)

Čekají nás nejspíš vyšší daně

Mnohem důležitější pro budoucnost hodnoty našich investic je stále intenzivnější diskuse o daňovém zatížení bohatých v ČR, ale třeba i ve Švýcarsku. (Idnes)

Zajímavý komentář na toto téma napsala Julie Hrstková v Hospodářských novinách pod titulkem Jak se bude danit majetek v dalších letech a na co se mají připravit majitelé nemovitostí i akcií.

K Juliinu komentáři bych ještě dodal, že osobně čekám i změny v daních darovacích a daních dědických nebo v daních spojených s převodem nemovitostí.

Dnes, když daruji synovi majetek, nezaplatí z něj žádnou darovací daň. A obdobně to je i v případě, kdy syn majetek po mně zdědí. To je ale světový unikát a podle mého názoru se i v této oblasti dočkáme dříve nebo později nějakých novinek.

Proto je mimo jiné dobré se s dospělými dětmi o rodinném majetku bavit, vzdělávat je, učit je zodpovědnosti. Převést majetek na další generaci může být totiž v příštích letech jedním ze způsobů daňové optimalizace, dříve než se daňové sazby spojené s přechodem majetku na další generaci změní.

Majetek může v rodinách rozdmýchat spory

Nové a nové medializované příklady rodinných sporů o majetek – typicky mezi dědici – jsou další připomínkou toho, jak je důležité se v rodině bavit o majetku, jak s ním zacházet, jak se chovat jako zodpovědní správci. (HN)

Když budou naše děti schopny majetek rozmnožovat a chránit, nemusí mít ony ani další generace již nikdy materiální starosti. Jak je vidět ze zkušenosti rodin na západ od nás, ve významné většině rodin se tento mezigenerační transfer nepodaří. 90 % rodin o majetek přichází již ve třetí generaci.

Podle mého názoru k tomu dochází především tehdy, když odpovědnost za správu majetku nepřeneseme včas a dostatečně na další generaci. Když další generaci nedáme šanci získávat vlastní zkušenosti a nedostatečně s ní sdílíme naše vlastní poznání.

V našem měsíčníku pro klienty Rentiér se tomuto tématu věnujeme již několik let a možná i pro vás mohou být některé naše články na toto téma zajímavou inspirací.

Můžete třeba začít článkem Family governance a jak na ni v posledním čísle Rentiéra nebo nejnovější epizodou podcastu Mezi Rentiéry Family Governance – klíč k mezigeneračnímu zachování rodinného bohatství.

V obojím sdílíme i 20 otázek k letnímu přemýšlení o rodině. Zrovna dnes mi jeden z klientů říkal, že tyto otázky u něj a v jeho rodině rozproudily velmi užitečnou diskusi.

Film Vlny mohu jen doporučit

Přeji klidný zbytek léta a pokud jste ještě nebyli v kině na novém filmu Jiřího Mádla VLNY, doporučuji.

S Radkou jsme na něm byli včera a vůbec se nedivíme, že vyhrál cenu diváků na Karlovarském filmovém festivalu.

Je to silný a strhujícím způsobem vyprávěný příběh.

Informace k výkonnosti trhů k 23. 8. 2024

Za posledních 14 dní celý americký trh vyrostl o 2,1 % v CZK. Americké dividendové akcie vyrostly o 0,3 % v CZK.

Od začátku letošního roku (2024) vydělal americký akciový trh 18,3 % a americké dividendové firmy vyrostly o 11,9 %.

Od začátku roku 2018 vydělaly americké akcie velkých firem +139,2 %, americké dividendové +70,1 % v CZK.

Vývoj trhů od 1. 1. 2018 k 23. 8. 2024 v CZK

Zde najdete odkazy na zmíněné i další články

O autorovi Vladimír Fichtner

Vladimír začínal ve finančním světě začínal již v roce 1991, kdy nastoupil jako šestý člověk k Petru Kellnerovi do PPF. V 1995 se pak přesunul do Pioneer Investments, kde později působil jako generální ředitel. V roce 2003 opustil svět korporátu a založil se svojí ženou Radkou investičně poradenskou firmu, která je dnes Fichtner Wealth Managers. Majoritu ve firmě se ženou prodali v roce 2020 a Vladimír opustil pozici ředitele.
Vladimír je dnes předsedou představenstva Fichtner a.s. a pomáhá manažerskému týmu zavádět u klientů principy family governance nezbytné pro úspěšné mezigenerační předávání majetku nebo efektivní nastavování filantropických projektů s důrazem na samo-financovatelné nadace.

Přihlaste se k odběru newsletteru Správa bohatství

@
 


Obchodování s investičními nástroji je vždy spojeno s rizikem ztráty až celé investované částky a minulé či předpokládané výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Bližší informace o rizicích jsou k dispozici zde.